Jeep

Jeep – den amerikanska äventyraren

Jeep är ett amerikanskt bilmärke. Jeep har sedan uppstarten på fyrtiotalet haft flera olika ägare, men ägs just nu av Fiat Chrysler Automobiles. Den mest kända typen av Jeep är en SUV som ibland ses som den ultimata äventyrsbilen med sin friluftskänsla, fyrhjulsdrift och offroad-estetik. Jeeps värdeord är Frihet, Äventyr, Äkthet och Passion, som passar in på den här typen av bil med vilken man uppmanas att hitta en plats där man kan vara sann mot sig själv, att jobba hårt för att uppnå sina drömmar och tänja på begränsningarna i livet för att bli den bästa personen man kan bli.

Jeep är ett bilmärke, men det misstas ofta för att vara en typ av bil. En klassisk Jeep har ett distinkt utseende som har använts av många andra bilmärken och som kallas för Jeep på samma sätt som en cab kallas för cab, oavsett märke på bilen. Dessa fordon associeras ofta med bilar som användes i det militära, och användes faktiskt av amerikanerna under andra världskriget. De var populära då det var lätt att ta sig in och ut i bilen på språng, sikten var bra och fyrhjulsdriften gjorde att det var enkelt att köra, även offroad. Det var även Jeep som började producera SUV’s på 1980-talet, som skulle komma att bli den mest populära biltypen under senare år.

När det kommer till Jeep återförsäljare så finns de över hela världen. År 2016 så firade Jeep 75 år på marknaden, och skapade då en pop up-återförsäljare i Yorkshire, England, i form av en särskild version av sin Grand Cherokee med en släpvagn. Denna ställdes på en klippa som man bara kunde nå ifall man hade en bil med fyrhjulsdrift. Med detta ville Jeep fira sitt då 75-åriga arv av offroad-estetik och betona känslan av äventyr och passion.