Begagnade bilar

Precis som vid så många andra tillfällen i livet då man ställs inför beslut om ett större köp så är också ett införskaffandet av en bil något som kräver både god tid och rejäl planering. Dessutom så är det för många en nödvändighet att ha bil för att kunna klara av sitt vardagliga liv med resor till och från arbetet, skjuts av barn och många andra situationer.

Trots att de flesta förmodligen inte skulle beskriva sig själva som experter när det gäller motorer, reservdelar eller annat som har med bilens teknik att göra så har en majoritet av svenskarna idag både körkort och egen bil. Detta är särskilt sant utanför de större städerna, där avsaknaden av kollektivtrafik i kombination med stora avstånd gör det fullständigt nödvändigt att ha tillgång till bil.

Kanske är det just bristen på kunnande och intresse som gör att valet ofta faller på en nyproducerad bil. Då känner man sig trygg med sitt köp eftersom en riktig expert varit med och gjort valet, och glömmer samtidigt att denne expert är en försäljare som lever på att marknadsföra och sälja ett visst bilmärke. I värsta fall så innebär det att man ganska snart har skaffat stora skulder för en bil som kanske inte ens uppfyller alla ens behov. Dessutom så finns det få saker som minskar i värde så snabbt som en ny bil.

Det är av de anledningar som nämnts som begagnade bilar borde vara det man kollar på först. Även den som inte kan något om bilar kan räkna ut att en femton år gammal bil med fläckfritt inre och ett rostfritt yttre har ägts av någon som varit rädd om den på flera sätt. Det talar för att den kommer hålla många år till och har man riktig tur (eller är duktig på att pruta!) så kan man till och med slippa ett billån helt och hållet.